• stukadoorswerk achterhoek
  • renovatie badkamer

Stukadoorswerk

Soorten stukadoorswerk

Metsel en Klussenbedrijf B. Klein Haneveld heeft veel ervaring in verschillende soorten stukadoorswerk. Hieronder staan enkele soorten met daarbij de uitleg van het stucwerk.

Gipsspuiten / traditioneel raapwerk

Raapwerk staat voor het vlak en strak maken van ruwe (gemetselde) wanden en plafonds met behulp van een betrekkelijk dikke laag gipsmortel. Een raapwerklaag is tussen 7 milimeter en 5 centimeter dik. Bij dunnere lagen wordt gesproken van pleisterwerk.

Het raapwerk met gips kan ook machinaal uitgevoerd worden en dan noemt men het “gipsspuiten”.

Met raapwerk is het mogelijk om scheve muren en / of plafonds weer recht te maken door bepaalde delen dikker of juist dunner te “rapen”. Raapwerk kan ook worden toegepast op rondingen, zoals een toog of de schouw van een openhaard.

Raapwerk levert een gladde ondergrond voor vrijwel alles: sierpleister, behang, verf, sausen etc. De mate van gladheid is naar keuze. Ook een zeer gladde afwerking is mogelijk.

Raapwerk is mede vanwege zijn dikte ideaal voor de afwerking van vochtige ruimtes, zoals badkamers en kelders. Hiervoor gebruikt men kalkmortel (raapspecie). Het wordt ook vaak gebruikt in deze ruimtes als onderlaag voor het tegelwerk.
Het aansmeren met kalkmortel noemt men “traditioneel raapwerk”

Schuurwerk en handgemaakte lijst (holle plint)

Schuurplafonds worden gemaakt uit een mineraal gebonden mortel van zilverzand en kalk, deze wordt aangebracht op een ondergrond van gipsplaten of beton.

Het “schuur”effect wordt bereikt door het aanbrengen van slagen in de aangebrachte mortel. Zowel in direct als indirect licht is dit schuureffect goed zichtbaar.

Bij daglicht ziet een schuurplafond er, door de veranderde lichtinval van de diverse seizoenen, er elke keer weer anders uit. Een schuurplafond zal u daarom ook niet snel vervalen.

Tevens is het mogelijk om bij schuurwerk een holle plint te vervaardigen. Voor een voorbeeld van deze “holle plint”verwijzen we u naar de foto. Deze plint wordt uit de hand vervaardigd en is dus geen kunststof lijst. Deze lijst is ouderwets vakmanschap.

Stucadoor Holle Plint

Pleisterwerk

Met pleisterwerk wordt bedoeld het vlak en strak maken van bestaande (betonnen) wanden en plafonds met behulp van een dunne laag gipsmortel. Een pleisterwerklaag heeft een dikte tussen de 1 en 6 milimeter. Bij dikkere afwerklagen wordt gesproken van raapwerk.

Pleisterwerk levert een gladde ondergrond voor vrijwel alles: sierpleister (spachtelputz), beschilderen, sauzen, behang, etc. Hierbij is de mate van gladheid naar keuze; ook een zeer gladde afwerking is mogelijk.

Gips werkt vochtregulerend: het kan vocht opnemen en dit opgenomen vocht weer afstaan. Pleisterwerk is daardoor geschikt voor de afwerking van vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders. Net als raapwerk heeft pleisterwerk brandvertragende eigenschappen, zij het in mindere mate.


stukadoorswerk achterhoek

Copyright © 2018 - B. Klein Haneveld Metselwerken