• stukadoorswerk achterhoek
  • renovatie badkamer

Metselwerk

Traditioneel metselwerk

Nederland is een trouw en traditioneel land als het gaat om metselwerk. Al sinds jaar en dag worden onze binnenmuren opgetrokken met beton, lijm of keramische binnenmuurstenen en de buitengevels bestaan in de meeste gevallen uit baksteen. Om het aangezicht van de Nederlandse gevels te veranderen zijn er in de loop der jaren veel andere materialen geprobeerd, maar uiteindelijk komt men steeds weer terug bij de traditionele en duurzame gevelbaksteen.

Bijzonder en speciaal metselwerk

Strekken en bogen zijn ontstaan omdat er vroeger geen betonlateien of staalconstructies bestonden om de overspanning in de gevels op te trekken. Om dit probleem op te lossen, werden muren steens, anderhalf steens of nog dikker gemaakt. Door vervolgens technieken als strekken en bogen toe te passen, werd het mogelijk de krachten die boven een sparing kwamen naar de zijkant af te dragen. Strekken en bogen hebben dus een constructieve functie, maar worden ook vaak als sierelement in het metselwerk opgenomen.

Ambachtelijke technieken

Al sinds men bouwt met baksteen, buigt men zich over de mechanische eigenschappen van steenconstructies en de krachtsafdracht in overspanningen. De oeroude ambachtelijke technieken en regels worden door Metsel en Klussenbedrijf B. Klein HaneveldĀ nog steeds toegepast bij het maken van een uitslag. Voor het mooiste eindresultaat wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van diverse geavanceerde zaag- en slijpmachines.

Metselverbanden

Om metselwerk sterk en draagkrachtig te maken, worden er vaak metselverbanden aangebracht. Van oudsher werd dit vooral toegepast voor de constructie, maar tegenwoordig zijn metselverbanden vooral bepalend voor de uitstraling van het gebouw. Er zijn vele soorten metselverbanden, zoals halfsteensverband, wildverband, kruisverband, staand verband, klezoorverband, kettingverband (ook wel Noors of Noords verband) of koppenverband. Metsel en Klussenbedrijf B. Klein HaneveldĀ beheerst ze allemaal.

12165_599170150157153_706890505_n

Copyright © 2018 - B. Klein Haneveld Metselwerken